Фазил Искандер, ДУША И РАЗУМ

Занимљиво је да у целој светској књижевности, најдубљи, најупечатљивији ликови људи са предивном душом, увек имају неки недостатак разума, као да је лепота душе са њим повезана. Такав је Сервантесов Дон Кихот, кнез Мишкин у „Идиоту“ Достојевског, такви су Гогољеви „Старовременски властелини“, Флоберова „Проста душа“, Герасим у Тургењевљевом „Муму“, Матрјона у „Матрјониним данима“ Солжењицина.

Није ли у Светом писму речено да ће нишчи духом први ући у Царство небеско? Но, зашто се управо они одликују таквом привлачном снагом? Није ли зато што нормално развијен разум поседује способност самозаштите. Шта год ми говорили, разум се пре свега развија да би себе заштитио. Осим тога, бројним питањима која у њему ничу, он невољно одвлачи душу од њеног главног посла.

И само ови људи, ненаоружани и беспомоћни као деца, бачени у наш зверињи свет, стварају једино што могу: љубав, доброту. И осуђени су да пострадају. А ми, тако да кажем, људи развијеног разума, колебамо се и исправљамо како би се у неко доба досетили, да су заправо они, боље од свих, испунили основну човекову предодређеност у овом свету – да чини добро. Ако је тако, онда су они били и најразумнији људи – разумни умом срца.¹

У том случају слава и уму писаца који су створили ликове ових људи, у знак великог поштовања које су према њима имали, али то је истовремено и показатељ њихове ослобођености  од сујете и сврсисходности сопственог рада.

Фазил Искандер, ЕСЕЈИ
Превео: Александар Мирковић

НАПОМЕНА: 1.  „Сво наше сазнање почиње чулима, прелази од њих на разум и завршава се умом“ Кант (прим. прев.)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s