Бернард Вербер – КРАЉ И КРАЉИЦА

Преме мишљењу социолога Филипа Пејсела, женски карактер се потчињава утицајима четири основне тенденције:

1) мајка;
2) љубавница;
3) ратница;
4) учитељица.

Мајка сву своју пажњу усмерава на стварање породице, рођење и васпитавање деце. Љубавница ужива у завођењу и воли страсне, бурне љубавне доживљаје. Ратница жели власт, бори се за идеје или политичке циљеве. Учитељицу занимају уметност, духовност или лечење. Она је идеална муза, преносилац знања, лекарка. Такве жене су некада биле весталке.

Свака жена ове црте развија у већој или мањој мери. Проблеми често настају када женин карактер не одогвара улози коју јој друштво намеће. Присиљавање љубавнице да буде мајка, а ратнице – учитељица може довести до великих трагедија.

Код мушкараца такође постоје четири основна карактера:

1) сељак;
2) номад;
3) градитељ;
4) војник.

У Библији срећемо Авеља-номада, који чува своја стада, и Каина-сељака, који се бави сакупљањем летине. Каин убија Авеља, и Бог ка кажњава говорећи: „Бићеш скитница и бегунац на земљи.“ Каин, у души савршени сељак, принуђен је да постане номад. Он мора да ради оно за шта није предодређен. Од тога и страда.

Једини савез који може довести до дуготрајног брака је – „мајка и сељак“. Обоје теже стабилности и миру. Сви остали парови могу, сјединивши се, доживети велику страст, но током времена међу њима ће конфликти бити неизбежни.

Циљ који жена треба да оствари је да постане и мајка, и љубавница, и ратница, и учитељица. Тек тада се може рећи да се принцеза претворила у краљицу. Циљ мушкарца је да постане и сељак, и номад, и градитељ, и војник. Тек тада можемо рећи да се принц претворио у краља.

И када остварени краљ сретне остварену краљицу, дешава се нешто мистично. Појављује се и страст, и постојаност. Али то се дешава тако ретко.

Бернард Вербер – Енциклопедија релативног и апсолутног знања

Превео: Александар Мирковић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s