С.Н. Лазарев – ЉУАВНИ ТРОУГАО

Љубавни троугао не настаје случајно, то је форма очишћења душе, заштитна форма за све који се у њему нађу. Љубавни троугао пре свега наноси душевни бол, и његова основна намена је да научи човека да прихвати патњу при унижењу људске среће, чувајући при томе љубав. Љубавни троугао често замењу болести или развод.

Ситуацију љубавног троугла увек треба разликовати од ситуације у којој човеком управља елементарна похота.

Љубавни троугао лечи прекомерну привезаност.

Са једне стране осећање љубави је жеља за сједињењем са вољеном особом, растакањем у њој, а са друге стране је и срећа због огромне експолозије енергије која је усмерена ка тој особи. Да то осећање не би довело до срастања и пропасти душе, потребно је у себи задржати дистанцу према вољеној особи. Лишће на дрвету не треба да срасте, већ да своје јединство осети преко корена дрвета.

На фином плану, вољена особа, изгледа сасвим другачије. У почетку тамо сија Божанско „Ја“ сваког човека, затим његова емотивна и духовна опна и на крају физичка опна. Сходно томе, осећање љубави мора бити усмерено ка човековом истинском „Ја“, затим ка његовој души и тек потом телу. Уколико је сва енергија усмерена ка телу, долази до брзог срастања енергетских опни. Својом привезаношћу ми затварамо човека, скривамо га од Бога, његова душа престаје да добија највишу, Божанску енергију, почиње да болује и изопачује се.

Што више човек крши другу заповест – више се удаљава од Бога и љубави. У души расте агресивност, а енергија се смањује. Што брже човек губи тежњу ка Творцу , брже се љубав претвара у страст, постаје потрошачка, рађа претензије и увреде.

На пример, мушкарац има жену која се лако увреди, љубоморна је и за њега везана. Покушава да поштује религиозне заповести и не вара је. Она се још снажније везује за њега, још је љубоморнија и муж предосећа да ће се разболети и ускоро умрети. Онда нађе љубавницу и осети да му је много лакше. Мање зависи од жене, она га не „пробија“ више својом агресијом. Настали љубавни троугао спасава мушкарца од болести и смрти, а породицу од распада.

Друга варијанта: млада, лепа, богата девојка хоће да се уда. Здрава логика говори: уколико хоће удаће се за годину-две и све ће бити предивно. Али, у њој постоји безумна везаност за вољеног човека. Ако га добије, својом ће га љубомором, страхом или унинијем убити.

Питање гласи: зашто је она таква? Зато што је у претпрошлом жвиоту заборавила на Бога, а у прошлом се лудо заљубила и када је, због очишћења њене душе, вољени отишао са другом или је преварио, окончала је живот самоубистовм. И сада, у овом животу, бол због губитка вољеног, бол због губитка здовољства, не може да издржи. Према томе, она не треба да има породицу, вољеног човека и децу. Значи, њу треба да вређају и унижавају мушкарци, да би се у њеној подсвести потепено учврстио осећај: мушкарац није само задовољство већ и бол; не треба му се клањати и везивати се за њега; и однос са њим не може бити циљ и смисао живота.

Која варијанта је за њу најбоља? Колико год чудно изгледало, најбоља варијанта је љубавни троугао, тј. ситуација када нема никакво право на вољеног човека, када мора непрестано да превазилази гордост, љубомору, страх и униније.

Ако мушкарац на подсвсном нивоу обожава, везује се за жену, у том случају срећни односи са једном женом ће га убити. Зато га треба лечити или издајом, или увредма, понижењем од стране вољене жене, после чега ће умрети; или потпуним крахом приватног живота, немогућношћу да има породицу, болестима, после чега ће дуго боловати, и на крају умрети. Или му дају љубавни троугао па онда мора свакој жени да даје много љубави, да међу њима скаче као зец, мучи се – и то ће му, такође, очистити душу.

Код сваког човека могу се уочити циклуси раста привезаности, и то не само породичне. Душа сваких 7-10 година снажно урања у људску срећу и тада почињу непријатности, болести, несреће, разводи – и љубавни троуглови.

Љубавни троугао лечи од везаности за срећну судбину и стабилност.

Љубавни троугао – то је стални осећај несигурности, незаштићености и сумње у будућност.

Када муж не може да повећа унутрашњу дистанцу према жени, када јој, омогућивши сувише комфорне услове живота, наноси штету, она може почети да тражни некога са стране и при томе неизбежна мучења и понижења помажну њеном мужу.

Троугао може настати и у оним случајевима када жена тежи ка повећаној заштићености и стабилности. Да би се зауставио тај патолошки процес обожавања срећне судбине, преко мужа јој шаљу дестабилизацију односа кроз настали љубавни троугао.

Љубавни троугао спасава децу.

Ако човек дубоко у себи не може да прихвати унижење људске љубави, крах судбине, онда се његово дете, које је наследило и појачало тај програм, може тешко разболети и умрети. Да би га спасили родитељи се морају изменити, и зато им дају бол који им наносе други људи кроз љубавни троугао. Стремљење ка Богу и јачина љубави морају се у њима значајно увећати, а бола мора бити много – тачније, онолико колико је потребно да се спаси дете.

Стање у коме се налази мајка посебно снажно утиче на децу. Ако је жена јако усредсређена на мужа и заборавља Бога, и ако то продире у њену подсвест – може децу коштати живота. И онда јој такође дају љубав са друге стране, да би се на тај начин одвојила од мужа. Уколико то осећање (према другом мушкарцу) не убија, долази до повећавања унутрашње дистанце према мужу и енергија се обнавља. Ако се она при томе моли, тада се одвајање, оријентација на другог мушкарца, претвара у стремљење ка Богу и осећања према мужу се обнављају, али сада већ уз очување унутрашње дистанце.

Обично „троугао“ постоји док дете не дође на свет – затим односи, у некој мери, опстају, али на здравље мужа то сада већ мање утиче.

Љубавни троугао не треба посматрати као несрећу, али га не треба га гледати ни као искључиво позитивну ствар.

Човек најчешће иде у крајности. Или покушава да савлада, угуши осећање које се појавило и остане веран супружнику – но гушење љубави може довести до болести. Или иде у другу крајност – потчињава се осећању које се претвара у страст.

Фразу „Идите за љубављу!“ испоставило се, свако разуме на свој начин. За већину људи љубав је сексуална привлачност или опчињеност лепотом, или просто привлачност коју осећа према другом човеку. Говорећи једноставно – потреба да осети срећу и задовољство.

У мери у којој је човек човек усмерен ка насладама и задовољству у односима са новим објектом своје пажње, у тој мери ће и његов однос према сопственом мужу или жени бити агресивнији и испуњенији незадољством. Љубав и муке се замењују насладама. Таква ституција може бити штетна за све. Тада троугао“ губи смисао.

Ако је човеку веома комфорно са особом коју је срео, може се дестити да напусти породицу. Следи развод; но изненада, после неког времена, човек са великим изненађењем схвата да ту другу особу никада није волео, да је то било оно што се зове страст. А заправо воли, као и пре, свог бившег супружника. При томе пате сви: и његова деца, и он сам, и његов вољени бивши супружник. И више од тога – он или његова деца почињу да се разболевају. Временом побољшавајући ситуацију, такав „троугао“ је у перспективи одржава. Треба ићи за љубављу, али не на такав начин.

У свакој болној ситуације нама се одозго даје енергија за њено разрешење. А ако ми ту енергију трошимо у кревету, онда је неће преостати за спасење душе.

Основну енергију човек мора да усмери, не на потрагу за срећом и задовољством, већ на потрагу за истинском срећом, коју је немогуће достићи без пуно мучних промена сопствене душе. Из љубавног троугла човек може изаћи када се заиста промени, постанете други човек.

Ако је човек, који се нашао у „троуглу“, незадовољан собом и ситуацијом, ако често осећа страх и униније, ако дозвољава себи да се акумулирају претензије према блиској особи, тада лек који је преписала судбина престаје да делује. Ако нема унутрашњих промена, онда искачући из једног „троугла“ човек ће, вероватно, упасти у сличну ситауацију.

Ако је љубавни троугао створен, прво што треба учинити је – довести своју душу у ред.

Пре свега треба схватити да се са осећањем љубави не можемо борити – њему треба помагати, превазилазећи зависност од људске среће. Осећање љубави, само по себи, важније је од особе коју волимо. Вољени човек је само опна; ми волимо, заправо, његову душу, а у његовој души волимо Творца. Осећање љубави је у својој најдубљој суштини безадресно, и највеће задовољство је љубав према Творцу, а не одређеном човеку.

Даље, потребно је уклонити и најмање претензије према мужу или жени и молити се, прихватајући унижење људских жеља као помоћ у достизању Божанског. Накупљене увреде и претензије, често скривају од нас љубав према ближњем. Са губитком вере у подсвести многих људи накупили су се само агресија и проблеми, па потпуна брачна срећа за њих постаје немогућа.

Ако поштујемо заповести, учимо да праштамо и прихватамо бол који нам наноси вољени човек, онда Божанска енергија, пролазећи кроз душу, неће дозволити срастање са људском срећом. Тада ће се ситауација разрешити сама од себе.

Потребно је још напоменуту да је сваки случај посебан. Никада наша свест и наше мисли не могу дати правилан одговор у свим ситуацијама. Потребно је оријентисати се на своја осећања, пошто је осећање мудрије од мисли. Понекад дете, ван сваке логике и здравог смисла, мора да буде рођено од одређене жене или мушкарца – у том случају не треба газити осећање љубави и одрицати се односа, јер се може завршити смрћу.

У мери у којој је у нашој души Божанско постало приоритет, у тој мери ће нам бити лакше да осетимо који је правилан изалз из ситуације љубавног троугла. Тада нам одозго могу дати да појмимо треба ли ићи за насталим осећањем љубави према другом човеку.

Што је човек искренији у ситуацији љубавног троугла, узвишенија су његова осећања и тој мери се он мање везује за земаљску срећу, па ће се лакше разрешити проблем.

С.Н. Лазарев

Извор: Званични сајт С.Н. Лазарева http://www.lazarev.ru/researchmenu/…

Превео: Александар Мирковић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s