С.Н. Лазарев – УМЕТНОСТ ЖИВОПИСА

Недавно сам причао ћерки како се слика мртва природа. Многи сматрају да је довољно разместити предмете, стати преко пута, сликати оно што видиш, и настаће ремек-дело. Објаснио сам јој да на платну никада не стварамо оно што видимо у реалности, јер је реалност је тродимензонална, а платно је дводимензионално. Стварамо нешто друго, нешто што је слично ономе што видимо.

Тако, хтели ми то или не, на платну стварамо свој свет, свет који је сличан ономе који видимо. Ако покушамо да опонашамо реални свет, нећемо добити слику, мртву природу, већ лоше обојену фотографију.

Дакле, прво  је потребно разумети следеће : на платну стварате свој свет, на платну се појављују сасвим другачији предмети од оних које сликате; они  су само слични онима који су испред нас. Друго, на платну се реконструише не само форма предмета, већ пре свега, њихова садржина, њихова суштина. Када уметник црта мртву природу или портрет, форму користи само да би изразио, пренео њихову суштину, садржину онога што види. Ако цртамо само форму, добићемо мртву, беживотну фотографију.

Како пренети суштину ствари које сликамо? Потребно је осетити њихову  прошлост, садашњост и будућности, а онда све то сажети у једну тачку. Сваки предмет треба опипати, помирисати, преметати га у рукама, погледати га са свих страна, осетити његову тежину, материјал од кога је сачињен, његову структуру. Затим, много пута премештајући предмете будуће слике мртве природе, осетити како они утичу један на другог, какав је њихов међусобни однос.

После тога, када су предмети које ћемо сликати распоређени, треба им прићи са једне стране, па са друге, посматрати их са две, три, пет тачака; затим одоздо, одозго, да би могли да осетимо у времену и простору све оно што се налази испред нас. А онда, када смо са разних страна и тачака осмотрили све те предмете, осетили њихове међусобне везе – тада, гледајући мртву природу из једне тачке, можемо на дводимензионалном плату створити то што живи, дише, креће се….

Потребно је схватити да уметник, пре свега описује своја осећања побуђена оним што посматра – а не оно што види. Оно што види може приказати и фотографија, а уметникова осећња никаква фотографија не може да пренесе. Наравно, могуће је направити неколико десетина фотографија, које све заједно, делимично могу пренети човекова осећња, али сликарство на том плану има далеко веће могућности.

Да бих објаснио ћерки како се слика мртва природа узео сам букет цвећа и показао јој како треба да га посматра, а онда направио 20-30 фотографија. Када смо букет погледали са различитих тачака гледишта, са разних позиција, могли само да га осетимо на другачији начин. Осетили смо његов мирис, осетли смо гипкост, мекоћу његове стабљике. Донедавно се налазио у продавници; после неког времена ови ће цветови увенути – али сада, сада је букет жив, сада је срећан. Управо тај тренутак среће преносимо сликајући мртву природу, задржавајући истовремено у свести сазнање да је то само тренутак, и да он није бесконачан…. Сликајући мртву природу описујемо осећање среће због тога што је цвет у овом тренутку жив, а истовремно и нашу спознају о краткорајности његовог живота; управо ово двојство нам и омогућава да створимо прелепу слику мртве природе.

Наш живот је уметност, а свако од нас је уметник; и према свакој ситуацији коју нам живот донесе, можемо се одности као према сликању мртве природе. Ако хоћемо да проценимо и схватимо ситуацију посматрајући је само са једне тачке гледишта можемо запасти у невољу, не схватајући шта се дешава. Ствар је у следећем: разумевање се формира помоћу слике, а слика настаје као резултат многобројних понављања различитих ситуација. Да би настала стабилна слика, потребно је понекад 50-так понављања, са различитих позиција.

Научите да ниједну животну ситацију не посматрате са једне тачке гледишта, већ са различитих позиција; не само из свог угла, већ и из угла других људи. Тек тада ћете моћи да схватите живот и да се снађете у свакој животној ситуацији и постанете мого бољи, добродушнији и срећнији.

С.Н. Лазарев

Превео: Александар Мирковић

Извор: http://lazarev.org/ru/author_blog/full_news/obuchenie_iskusstvu_zhivopisi_ot_s.n._lazareva/

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s