Ј. Бродски – БУДИТЕ СКРОМНИ

Трудите се да се не издвајате од других, настојте да будете скромни. И сада нас је превише, а ускоро ће нас бити много више. То пењање на место под сунцем обавезно се дешава на рачун других, оних који се неће пењати. То што морате некима стати на ногу не значи да им морате стајати на раменима. Уз то, све што будете видели са те тачке биће људско море и они који су попут вас заузели сличну позицију – важну, али при том веома опасну – они што се зову богатим и славним. Уопште, увек има нечег непријатног у томе да човек има више среће од њему сличног, поготово када тих сличних има на милијареде. Уз то треба додати да богатих и славних у наше време има на гомиле и да тамо, на врху, постаје веома тесно.

Зато ако желите да постанете богати и славни, или и једно и друго, нека вам је са срећом, али се не предајте томе потпуно. Жудети за нечим што имају други, значи губити сопствену уникалност; с друге стране то, наравно, стимулише масовну продукцију. Али пошто трчите животну трку само једном, разумно би било избегавати најочигледније клишее, укључујући и луксузна издања. Свест о властитој изузетности, имајте то у виду, такође подрива вашу уникалност, да не говоримо о томе да она сужава ваш осећај за реалност. Гурати се међу оне који, с обзиром на њихов приход и спољашњи изглед представљају – макар теоретски – неограничен потенцијал, много је више од чланства у било ком клубу. Потрудите се да будете сличнији њима него онима који на њих не личе; трудите се да носите неупадљиве боље. Мимикрија је заштита индивидуалности, не њено одрицање.

Саветовао бих вам, исто тако, да говорите тише, али се плашим да ћете сматрати да сам отишао предалеко. И не заборавите да је поред вас увек неко – ближњи. Нико не тражи од вас да га волите, али трудите се да га не повредите и да га не узнемиравате много; гледајте да му станете на ногу опрезно, а деси ли се да пожелите његову жену, имајте на уму да то говори о недостатку ваше маште, о вашем неверовању у безграничне могућности живота. У најгорем случају потрудите се да се сетите са какве је даљине – од звезда, из дубине васионе, можда с њеног супротног краја – стигла молба да то не чините исто као и идеја да ближњег треба волети као самог себе. Очито да звезде о сили теже и усамљености знају више од вас јер оне су – очи жудње.

Ј. Бродски – Говор на стадиону (говор дипломцима Мичигенског универзитета) (из књиге Туга и разум)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s