Ј. Бродски – ЈЕЗИК И СВЕСНОСТ

Сваког дана се у човековој души много штошта мења, али начин изражавања остаје исти. Способност изражавања заостаје за искуством. То штетно утиче на психу. Осећања, нијансе, мисли, перцепције које остају неименоване, недовољно објашњене, непрецизно формулисане, нагомилају се унутар индивидуе и могу довести до психолошке експолозије или потонућа.

Сада, као и убудуће, мислим да треба да се усредсредите на прецизност вашег језика. Настојте да обогатите речник и да поступате са њим као са банковним рачуном. Поклоните му много пажње и трудите се да повећате своје дивиденде. Није циљ у томе да допринесете красноречивости у својој спаваћој соби или свом професионалном успеху – мада је касније и то могуће – и није ствар у томе да се претворите у софицистираног говорника. Циљ је да омогућите себи да се што потпуније и тачније изражавате; једном речју, циљ је ваша уравнотежност.

Јер нагомилавање неизговореног, недовољно артикулисаног, може довести човека до неурозе. Сваког дана се у човековој души много штошта мења, али начин изражавања остаје исти. Способност изражавања заостаје за искуством. То штетно утиче на психу. Осећања, нијансе, мисли, перцепције које остају неименоване, недовољно објашњене, непрецизно формулисане, нагомилају се унутар индивидуе и могу довести до психолошке експолозије или потонућа.

Да би се то избегло, човек не мора да се претвори у књишког мољца. Треба само да набави речник и да га чита сваки дан, а понекад и књигу песама. Речници су, међутим по важности на првом месту. Има их много свуда око нас, уз неки се добија и лупа. Доста су јефтини, али чак и онај најскупљи (са лупом) стаје много мање од једне посете психијатру. Ако се ипак одлучите да одете код психијатра, обраћате му се као да имате симптоме лексичког лудила.

Ј. Бродски – Говор на стадиону (из књиге Туга и разум)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s