Рајко Петров Ного, НЕК ПАДА СНИЈЕГ ГОСПОДЕ

Нек пада снијег Господе
Из сјећања по очима
Спавајте шумске јагоде
Све моје с вама почима

Спавајте моји умрли
Без гроба и без биљега
Нека вас вјетар загрли
Завије покров снијега

И нека мајку збодену
И њену цркву јелику
Бијелим рухом одјену
За нашу тугу велику

Рајко Петров Ного НЕК ПАДА СНИЈЕГ ГОСПОДЕ*

*Иван В. Лалић: „Можда најлирскију песму-молитву у савременој српској поезији испевао је Рајко Петров Ного у три осмерачка катрена: Нек пада снијег, Господе. То је једна молитва за мртве, чија је трагика смрти „без гроба и без биљега“ уткана у једну општу трагичност епохе. Тако често песник агресивног бунта, Ного овде тихо поје једну молитву за белину, као покров „за нашу тугу велику“.

Симболошки набој белог као боје извире из неких прадубина; да поменем само да бело може да симболизује безвременост (и екстазу), када га супротставимо црном које, према Хајнриху Цимеру, може да симболизује време. Ного моли да његове умрле, сахрањене у црну земљу, покрије бели снег. Безвремено, дакле, преко временог — у савршеној скрушености, али не и резигнацији молбеног обраћања.“

 

2 thoughts on “Рајко Петров Ного, НЕК ПАДА СНИЈЕГ ГОСПОДЕ

  1. rajko petrov nogo simbolizuje stanje duha u korelaciji sa mrtvim dušama.sneg koji pada i beli van-vremenski simbolizuje sat onih kojih nema,ali su tu pred Gospodom svi isti.Crkva,nosi kult molitve uzvišene čiste svesti a sneg belinu novog dana.Sve je tu pred pokrovom Svevišnjeg, u zemlji na nebu,našoj tugi odevenoj,kako kaže sam pesnik.Šumske jagode ublažuju hladnoću prezira i kletve,one mirno spavaju pod plaštom molitve i snega.Sneg je simbol ogrtača i prostirke u zimskoj idili umrlih.Pesma je uzvišena do bola,osmišljena i besmrtna na vreme,kletvu i ljude…usrdna molitva dobročinitelka mrtvima!

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s