Исидора Секулић – О ПРВИМ СВЕЦИМА И МИСТИЦИМА ХРИШЋАНСКИМ

(…) Прве хришћанске свеце и мистике можда не би уопште требало сликати као свеце, владике и докторе. То су били борци и мисионари. Светаштво је заправо појава и облик Средњег века, кад су црква и вера стојале већ моћно озидане, кад су мистици могли мирније тонути у контемплацију и екстазу заштићивани зидовима и ауторитетом манастира, руковођени одређеним регулама, инспирисани већ избореним славним традицијама разних монашких редова или мистичких братстава. Аугустин пак, као и толики други оци, свеци и мистици раних векова, постајали су хришћанима корак по корак, крштавали се у четрдесетим годинама, кад су мислили да могу лично одговарати за то што су се удостојили примања свете тајне. У средњем веку, монаси и свеци могли су свесно неговати мистичко „незнање“. У раним вековима требало је прво  з н а т и,  лично доживети сврху аскезе и религиозних борби, и тек наслутити шта ће значити оно блажено „незнање“ које је пуније и сигурније но сва знања науке и искуства. Шпански мистик XVI века Сан Хуан де ла Крус, на пример, могао је већ лакше смислити и казати синтезу религиозне философије и светаштва у неколико редова:

Не знајући куда, ушао сам у тишину,
И ту сам остао пун незнања
Изнад сваког знања

јер су ту синтезу, раније кроз векове, спремиле читаве библиотеке радова и пуно небо мученика и светаца. А Аугустин, у IV  и  V веку, пролазио је кроз вреву питања и проблема, кроз сама лутања и муке. И остао је велик и био свет с немирима. Личним напорима и мислима је створио једну од привх философија вредности; сам и лично дошао до прве мале феноменологије човекова духа. Наравно, то је доказивало гениј, али у оно време није још могло значити никаве чисте и јасне резултате. Резултати се ценили тек вековима касније, сврху и мир од Аугустинових напора пожели су људи далеких генерација.

Исидора Секулић, ПРИПОВЕТКЕ II (Одломак из есеја ЈЕДНА ЗНАМЕНИТА ДУХОВНА ВЕЗА  ИСТОКА И ЗАПАДА),  Stylos, Нови Сад, 2002

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s