Р.М. Рилке, РУЖА

„Ружо ох чисто противречје 
                     сласти
ничији сан да не будеш 
              испод толиких 
капака очних"

Р.М. Рилке
Превод: Бранимир Живојиновић

О РУЖИ

(…) Подсетићу вас на малу метафизику Руже.

„У благом сутону одустала је од смрти, / сваке мијене и страха“ (Данијел Драгојевић, „Ружа“).

– Песник пореди Ружу са вечношћу. Ружи су страни смрт, промена и страх. Она, дакле, није одраз пролазног света, она није сада; она је увек. Због тога се песник да би расправљао о њој обраћа Богу: „Боже, како има нешто од касне душе“, а та „касна душа“ је она душа која није присутна у захукталом, неодмереном и опседнутом свету.

„Господе, отворио си се / само према мени, / ко ружа коју одувек знам. (…) / Само сам те ја живео, / имао, отворио, / ружо­боже, боже у ружи, / коју одувек знам, / о којој одувек говорим, / и не знајући каква је била, / пре него што си јој ти / разбуктао латице смисла / ка мени, за мене. // Знам, скривени Господе, / скривен и затворен / само у мени, / ти, тајна жило злата, / ружодијама­нте“ (Хуан Рамон Хименес, „Ти, тајна жило злата, ружодијаманте“).

– Песник упоређујући Бога и Ружу говори о Ружибогу, што значи да их изједначује, а Бога још именује Ружодијаманте. Из ових стихова ми не знамо да ли је Бог у Ружи или је Ружа у Богу, јер их песник не разликује; он не зна каква је Ружа била јер не зна ни како Бог изгледа. Он само каже да је живео „у смислу те руже“.

„Не завиди, ти, собна ружо, оној ружи што је напољу. / Нека трећа ружа, још непропупела, / има вас обе у свом дечјем сну као примере за углед“ (Александар Ристовић, „Ти, собна ружо“).

– Трећа Ружа је вечна, основна, сушта Ружа која у свом сну, који се непрестано понавља, садржи све облике и суштине света. Та Ружа обнавља свет. Песнику је она симболички заједнички садржилац. У њој је Све.

„Ружо, ох чисто противречје сласти, ничији сан да не будеш испод толиких капака очних“ (Рајнер Марија Рилке).

– Овај натпис на песниковом гробу написан је да се поезији – Стварању – и Песнику – Ствараоцу – укаже на свест о противречности човековог постојања (живота и смрти), а што симболизује управо Ружа. Песник Рилке је свестан да Ружа није свакоме дата, да није свакоме дата спознаја изражена у јединству супротности. Али он сања о томе да га нико не сања. Довољна му је Ружа.

„Ружо, губиш моћ, / Невидљив црв те трује, / Што бежи сву ноћ / Пред криком олује! // Он постељу сплете, / Сред радости румене, / И жудњом мрачном том / Тај живот сада вене“ (Виљем Блејк, „Болна ружа“).

– Блејк говори о Ружи која привлачи, која је Љубав. У великој љубави сви страдају; због тога је симболика Руже двострука – она је давање и узимање, страдање и уздигнуће. Ружин бол је одрицање Себе да би добио Други… (Али, како изаћи на крај са Блејком.)

У она времена Ружа је повезивана са тајном и тишином (sub rosa – „испод руже“, у тајанству). Тада је представљала Љубав. Али, парадоксално, у културама које данас водимо као наше повезивана је са сахраном и смрћу (ево оног Рилкеовог епитафа). Песници Пиндар, Проперције и Тибул певају о Ружи „Јелисејских поља“, поља смрти, загробног царства. Дакле, њено значење спаја савршенство, тајанство, љубав, блаженство, молитву и медитацију са смрћу и васкрсењем. Узбуђује чињеница да су католици по Ружи дали име бројаницама (розариј, ружариј), а такође и посебној молитви Девици Марији, чији је атрибут Ружа. Сликари из времена ренесансе Богородицу су позивали – Santa Maria della Rosa. А славни песник Данте у Божанственој комедији уздигао је Ружу као мистични симбол: на највишем тајанству неба – у Рају – он види огромну пламтећу Ружу! Када се говори о Ружиној црвеној боји, мени је најближа приповест према којој је на њене латице канула крв из Афродитине ноге јер се убола на Ружин трн тражећи мртвога Адониса. Како су повезани Љубав и Смрт, увек и довека!

Бранко Кукић, Ружа сликарства /одломак, преузето из часописа Време, бр. 1304-1305, 31.12.2015./

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s