Жарко Видовић, ЛОГОС ЈЕ ХАРМОНИЈА

(…)Као Тајна Бога (и личности у додиру са Богом) Логос је хармонија Тројице, хармонија којом су тројица – Један.

А за Хераклита, Логос није хармонија, него полемос, (рат) јединство супротности да би (као јединство), уместо у Логос-хармонији Бога, биле у Логос-рату (полемосу) супротности.

Тај став према полемосу као јединству супротности (као „Логос“-рату) потребан је индивидуи (особи), слободном човек, а не личности (тј. догађају и доживљају човека у хармонији-Логосу са Богом).

Логос-хармонија је и тајна човека као личности (трансценденције, која је изнад бића и сопствене индивидуе) и Сам Бог. Личност и Бог иста су тајна. То је открио Богочовек (а наслутили: код Грка Платон, вером у Бога Непознатог, неземаљског, а код Јевреја Пророци, све до Св. Јована Крститеља).

Логос је – хармонија: божанско (надахнуто, благословено, надарено) чувство хармоније, и поред наше свести о смрти бића (јединке, особе-индивуде).

Животиња не осећа потребу за хармонијом, као ни за утехом, јер нема свест о смрти, тј. о бићу (него само о врсти). Зато против Логос-хармоније Тројице, тј. Бога наступа – (метафизички) Разум (искуство бића-времена-смрти).

Разум је хуманизам као антитеизам, као револуција, а у естетици – схватање уметности као снаге индивидуалне радозналости, која је привлачна за све. По тој „сили радозналости“ разликује се естетика Запада од уметности Медитерана (смисао-трансценденција-хармонија).

Жарко Видовић, Историја и вера /одломак из есеја Нека буде царство небеско и ми у њему и на земљи као на небу!/ Светигора, Цетиње, 2008

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s