Михаил Епштејн, РАЗИГРАНИ МОСТ

Какве све слике и метафоре нису створене о љубави: пламен, светлост, вихор, бура, олуја, вулкан, ветар, магла, пожар, ватра, звезда, океан, море, пливање, цвет, венац, стрела, мач, нож, куга, отров, вино, мед, дијамант, књига огледало, сенка! Једна од најдирљивијих метафора је код – И.Буњина: „сунчаница“ која паралише, онемоћава, оглувљујуе, оставља без моћи гоовра. Даље се више нема куд, напред нема ничег, само једна празна светлећа бесконачност времена „без ње“.

Мене, међутим, чуди друга метафора, толико опасна, али није смртна, није безизлазна. Ње нема чак ни у најпотпунијем речнику метафора. Мост, тачније разиграни мост. Двоје ступају на мост, иду једно другом у сусрет. Да би се сусрели, учитво климунли главом и разишли се. И одједном тај мост почиње да им се љуља под ногама. И што су ближе средини, све је јаче љуљање које их баца у сусрет једно другом, зато што једино тако, чврсто приљубљени, они могу да се одрже на том мосту. А он плеше зато што су га они сами заљуљали, не знајући и не желећи то. У њима живи заједнички ритам, препуштен том мосту, а који се од моста већ пребацио њима, са умноженом снагом. Испоставља се да мост није само саобраћајница, то је начин за испољавање оног што живи у пролазницима, то је огледало њихових корака, увеличавајуће стакло, па ако их прожима невидљиви ритам, мост га чини видљивим, опипљивим и изазива потресе.

Желим да додам: разиграни и распевани мост, зато што тај исти ритам, који га љуља, звучи и у ваздуху, и у речима и у мислима, озвучава читаву околину која такође почиње да поцупкује и певуши у истом такту. То је метафора, ништа мање узбудљива од „сунчанице“, зато што је на разиграном мосту врло тешко стајати, а доле је дубока вода, врти се у глави… Двома остаје да се што чвршће држе једно за друго како би надјачали тај мостотрес, који од њих потиче и њих љуљушка.

Миахил Епштејн, Философија љубав: љубав у пет димензија, Издавачка књижарница Зорана Стојановић, Н. Сад, 2012

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s