Морис Метерлинк, ЗВЕЗДА

Воде нас, тако, прошлост и будућност. А садашњост, која је наша суштина, пада на дно мора, као мало острво, које, без престанка, нагризају два непомирљива океана. Наслеђе, воља, судбина, све се у нашој души бучно меша; али, упркос свему и изнад свега, ћутљива звезда је та која влада.

Стављамо привремене етикете на чудовишне посуде које садрже невидљиво; а речи не говоре готово ништа од онога што би требало рећи. Наслеђе, или сама судбина, тек су изгубљени зрак те звезде у тајанственој ноћи. А све има право да буде још тајанственије.

Називамо судбином све оно што нас ограничава“, рекао је један од великих мудраца овог времена; и управо због тога треба да будемо веома захвални свима онима који оклевају, дрхтећи око граница. „Ако смо груби и примитивни,“ додаје он, „фаталност поприма бруталан и примитиван облик. Како постајемо префињенији, тако и наши порази постају такви. Ако се уздигнемо до духовне културе, антагонизам поприма духовни облик„. Можда је истина да наша душа, што се више уздиже, прочишћава судбину; мада је, такође, истина да нам прете исте туге које прете и дивљацима. Али, ми имамо других које они не наслућују; а дух се уздиже само да би открио још других, на свим хоризонтима. „Називамо судбином све оно што нас ограничава.“ Настојимо да судбина не буде сувише уска. Лепо је повећати њене туге, пошто то значи проширити њену свест, која је једино место где осећамо да живимо. А то је и једини начин да испунимо највишу дужност према другим световима, пошто је вероватно само на нама да свест Земље увећамо.

Морис Метерлинк, Буђење душе (одломак из есеја Звезда), Конрас, Београд, 2007

Превео: Бојан Лаловић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s