Морис Метерлинк, ДОЗВОЛИТЕ ДУШИ ДА СЕ СМЕШИ

Можда још не знамо шта значи реч волети. Има у нама живота, у којима волимо, а да то и не знамо. Волети тако није само бити милосрдан, у души се жртвовати, желети да помогнемо и усрећимо, већ је нешто хиљаду пута дубље, што ни најпријатније, најживље и најснажније људске речи не могу да досегну. На тренутке би се рекло да је то скривена, али изузетно продорна успомена на велико првобитно јединство. Има у тој љубави неке снаге, којој ништа не може одолети. Ко од нас, ако тражи на страни светлости коју обично не гледамо, не проналази у самом себи сећање на извесна необична дела те снаге? Ко од нас није, најдедном, поред неког, можда, равнодушног створења, осетио како се појављује нешто што нико није звао? Је ли то била душа или пак живот који се превртао попут спавача који се буди? Не знам; ни ви то нисте знали и нико о томе није говорио; али, нисте се ни раздвајали, као да се ништа није догодило.

Тако волети, значи волети према души; и нема душе која се тој љубави неће одазвати. Јер, људска је душа гост већ вековима изгладнео; и не треба је никад два пута позивати на свадбену гозбу.

Све душе наше браће тумарају непрестано око нас, вапећи за пољупцем; и само чекају на знак. Али, колико се бића никад није усудило у свом животу да да тај знак! Несрећа је читавог нашег постојања, што смо тако живели удаљени од наше душе и што се плашимо њених најмањих кретњи. Да смо јој дозволили да се у својој тишини и својој светлости отворено смеши, већ бисмо вечним животом живели. довољно је, на тренутак, осмотрити оно што она успева да учини у ретким минутама када не помишљамо да је попут неке луде окујемо; у љубави, на пример, кад јој понекад допустимо да се приближи решеткама спољног живота. И не би ли, према првобитној истини, требало да се у животу сва створења пред нама осете као љубавница пред љубавником?

Морис Метерлинк, БУЂЕЊЕ ДУШЕ, (одломак из есеја „Невидљива доброта“, стр. 60-61) Конрас, Београд, 2007.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s