Иво Андрић, ЖИВА И БУДНА ДУША

Што је у човеку буднија и живља душа, то су његово робовање физичким потребама и његова зависност од материјалних услова живота слабији и мањи. То је стара, одувек позната истина, али занимљиво је посматрати њену савршену тачност и строгу примену у животима људи око нас. Људи подлежу материји, робују јој и пате од ње тачно онолико колико је душа у њима успавана, узета или мртва. То је истина, ма колико да има око нас живих примера који привидно говоре противно. Често видите људе које познајете као врло умне и савесне како пате од материјалних недаћа у раним облицима и у толикој мери да то изгледа као тешка неправда и болан изузетак од горњег правила. Исто тако срећете друге људе који не изгледају ни душевни ни обдарени отшрим умом и добрим укусом а који су слободни од материјалних беда и прохтева, и уопште пролазе кроз овај видљиви свет као библијски младићи кроз огњену пећ.

То је оно што може да нас збуни и наведе за тренутак да посумњамо у тачност горњег правила. Али знајте да је ваша сумња неоснована, да су ваши утисци површни, ваша сазнања непотпуна. Кад бисте могли дубље погледати и боље схватити, ви бисте видели да онај први човек мора да има рањаво или замрло место на души, због којег трајно пати у оковима материје, а овај други да носи у себи савршенство које се не види а које га чини слободним и независним од света. Укратко: да је први заслужено кажњен, а други праведно награђен, ма колико нашем несавршеном погледу изгледало да није тако.

И још нешто. У постојању тога закона ја не тражим чуда и не видим сујеверје, него наслућујем свемоћни и вечни аумтоматизам једног поретка у коме све чињенице саме дејствују тежниом свога постојања.

Иво Андрић, Свеске /Пепита свеска, стр. 18-19/, Просвета, Београд, 1981

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s