Платон, ПЕСНИК

Сократ.(…) Јер песник је нарочито биће: он је лак, крилат и свештен, и не може певати пре него што буде понесен заносом, пре него што буде изван себе и свега мирног разума; али докле год он има то добро, не може, као ни сваки човек, ни певати ни прорицати. Како они, дакле, не стварају своја дела и многе лепоте не кажу о стварима занатски, као ти о Хомеру, него у божјем задахнућу ¹, то сваки од њих може заиста лепо певати само оно на шта га је Муза потстакла, један дитирамбе, други похвалне песме, трећи поскочице, четврти епске песме, пети јамбе. Али сваки је од њих за све друго неспособан. Јер они то не говоре занатски, него божјом снагом. Јер, кад би они о једном предмету умели лепо говорити на основу своје знатске умешности, онда би то умели и о свему другом. Зато се бог, одузимајући им снагу размишљања, њима као и пророцима и божанским врачевима служи као својим слугама, да бисмо ми, слушаоци, видели да та драгоцена откривања не говоре они у којима нема разума, него да их говори сам бог, и да их преко њих говори нама. Најјача потврда за моје тврђење јесте песник Тиних из Халкиде, који иначе никад није испевао никакву песму достојну помена, него онај пеан који сви певају, који је готово најлепши од свих песама, и који је, као што он сам каже, неко откриће Музâ. Јер чини се да нам је бог, да се не бисмо колебали, на њему највише показао да те лепе песме нису људске ни људско дело, него божанско дело, и да песници нису ништа друго него тумачи богова, и то сваки у власти оног бога који га је изабрао за своје оруђе. То је бог хтео да обзнани, и зато је на уста најнезнатнијег песника испевао најлепшу песму. Или ти се чини да немам право Ијоне.

Ијон. Тако Дива, имаш право. Јер твоје речи, Сократе, хватају ми се срца, и мени се сасвим чини да нам добри песници божанским задахнућем тумаче оно што им кажу богови.

Платон, ИЈОН * ГОЗБА * ФЕДАР, (стр. 11-12), Култура, Београд, 1955.
Превео: Д-р Милош Н. Ђурић

НАПОМЕНА: Упореди с тим и ово место из Одбране Сократове: Докучио сам за кратко време и код песника да оно што они певају није плод њихове мудрости, него неке природне обдарености и задахнућа, као што бива код врачева и пророка. И ови, додуше, кажу многу и лепу ствар, али од онога што кажу не знају ништа. Учинило ми се да су и песници тако нешто искусили“ (22 С)

2 thoughts on “Платон, ПЕСНИК

  1. Све похвале за овай и за све остале до сада обявљене текстове! Имате єдну од найбољих читанки на интернету.

    Поздрав од вѣрног читаоца,
    Николе

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s