Жарко Видовић, ГОСПОД И ГОСПОДИН

Господин?! — то је оно што схваташ само ако пре тога — кад тражиш па и осећаш животни смисао! — помислиш на Господа Бога, па тек онда схватиш (заправо осетиш) и шта значи човек господин! Господ Бог, Господ Исус Христос: лик, икона, идеја, тајни, непромењив, вечни, надвремени лик, који видимо само у надахнутом (Богом даном) осећању кад нам се Господ и показује! па тек онда (деминутивна реч!) господин, госпа, госпођа људско биће! — да се зна шта значи господин: личност!

Разлика између Господ и господин је као разлика између лик (идеја, у духу, осећању) и личност (у духовном искству, свесном, моралном сећању на осећање! Ако не схватимо ту разлику, нећемо схватити ни шта је личност! Па ни шта је тројство “смисао-личност-историја”. Без тога нисмо могли да схватимо ни шта је икона, а о томе је, на историји уметности у Београду, пуних осам семестара говорио професор господин Светозар Радојчић! — у отпору филозофској групи на којој је “против господина”, било речи само о појмовима (и “појмовном мишљењу”)

Па, господско у људском бићу — па и дечијем! — може да буде само оно што осећаш да га надживљава: његово лице, његово дело или песма”!А то је већ историја и личност, а не просто постојање јединке (особе, индивидуе), живот смртника! Сложили смо се да је тајна историје — у IV глави (око 45 страница) романа “Травничка хроника” — изложена уметнички и отуд тако природно,истинито и јасно, да нам је после тога свака филозофија (појам) историје сујетна игра празнословља, без икакве, макар и слутње о стварној тајни историје и човека! — Па ако хоћеш да знаш шта је историја, читај велике писце! Немој Хегела! Читам Томаса Ман, како је поледио ”Доктор Фаустус” кад је о музици — као и Хегел о историји — почео да “филозофира”!

Жарко Видовић, ДИАЛОГ И ЛОГОС (одломак из рукописа)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s