Сергеј Булгаков, АНЂЕО-ЧУВАР

Кад се шум живота стиша и заћуте његови неусклађени гласови,
када се душа купа у тишини и када је испуњава ћутање,
када се обнажава њена дечја стихија и згрћу с ње покрови који је гуше,
када се душа ослобађа ропства овога света и остаје насамо са Богом,
када се кидају окови земаљске природе и душа саму себе проналази,
када се она одваја од земаљског омотача и налази себе у новом свету,
када се испуњава светлошћу и купа у зрацима бесмртности
– тада она с неизрецивом љубављу осећа како се на њом наднело створење,

тако блиско, тако драго, тако нежно, тако тихо, које тако воли, тако верно, тако кротко, тако умилно, тако благородно
да радост, мир, блаженство невиђено на земљи, узавиру у души.

Она тада осећаја своју не-усамљеност и сва се устремљује у сусрет незнаном и блиском пријатељу. Јер ће душа препознати оног Пријатеља о којем је цео живот сањала и мучила се да се слије с пријатељем до краја, да му се преда без остатка, да у њему пронађе своје друго „ја“. Тај други за сваког човека, тај пријатељ, Богом дан и створен за њега, јесте његов анђео-чувар који увек бди над њим, који живи с њим исти живот. Он је најближи, мада је далеко, јер је невидљив, нечујан, неприступачан за било какво телесно или, чак, духовно опажање.

Тако је тих и кротак његов духовни додир да је за човека неприметно чак и само његово присуство. Али језик нам сведочи да га несвесно примећујемо. Јер наше ближње, кад су пуни љубави,нежности, кроткости и бриге, сами не разумевајући смисао својих речи, нехотице називамо „анђелима-чуварима“ својим. Они су за нас светлост и ваздух, али као и оне неприметне, ми спознајемо сав њихово значај тек онда кад их губимо. Слично и ми, увек под заштитом крила свога анђела-чувара, не издвајамо у својој свести ово крило као да га не примећујемо, иако је оно увек са нама. Анђео-чувар, становник небеског бесплотног света, нема директан приступ нашем материјалном свету, нашој плотској природи. Наравно, он би могао да га уздрма или чак да разори ту нашу трошну природу својом страшном појавом (одатле и проистиче још старозаветни ужас пред појавом анђела: немогуће га је видети лицем у лице и не умрети). Али за ту појаву потребна је директна воља Божија, бе ње за то нема основе у тихој кроткости анђела. Он је стражан и непобедив кад нас узима у заштиту од нечистих и лукавих духова који нас опседају, као „чувар душа и тела наших“. Без тог заступника у духовној бици, била би разорена и затрована, оскрвнаљена и уништена наша природа. Од тога нас увек чува овај стратиг, ратник духовни. У томе је он активно делатан, непрекидно напет, он делује свом снагом својом. Али земаљског пријатеља, човека кога чува, он не принуђује, његов шапат у ћутању које се чује, побуђује му благе мисли које се у њему самом рађају, па, ипак, у таквој тишини и кроткости да душа не примећује побуду. Њему је завештано ћутање, јер „ћутање јесте тајна будућег века“ по речима св. Исака Сирина и анђео-чувар нам говори само ћутањем. Он гледа у нашу душу и види нас, и то је довољно за тај тајанствени неми разговор душе са својим вишим „ја“. Када се предајемо утицају нежног и драгог створења, онда нас оно никада не учи директно, него самим својим постојањем и присуством поред нас подстиче у нама најбоље, и нама самима без тога незнане снаге које као да се уливају нас од њега. Тај „утицај“ се никако не да регистровати, али не због слабости већ због дубине и нежне интимности своје. Он је сличан надахнућу кроз које се човеку разоткрива сопствена дубина“.

Сергеј Булгаков, Лествица Јаковљева (наведено према: Николај Лоски, Бог и светско зло, стр. 78-79, Цептер, 2001. превод: Милош Добрић)

Posted in Некатегоризовано

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s